Om oss

Historik och annan information

 

Hur det började

Gruppbild medlemmar FSqD mars 2013
Bild från 30-års jubileumsdansen mars 2013

Den 5 mars 1983 bildades föreningen Finnveden Square Dancers. I begynnelsen var vi ett gäng dansglada vänner som sedan hösten 1982 mest dansat traditionell squaredans. Den moderna squaredansen upptäcktes av våra ledare Jan Svensson och Kerstin Andersson när de besökte en squaredansfestival i Stockholm. De kom hem med läroböcker och kassettband som vi kunde dansa till. Det blev många glada skratt under våra tappra försök att få det hela att gå ihop.
Vi åkte på festivaler runt om i landet och träffade likasinnade. Älmhult, Örebro, Falun samt ett veckolångt ’träningsläger’ i Lofsdalen hanns med under första året. Där träffade vi också för första gången Inger och Gösta Toreld som idag är med och dansar med oss. De drev under många år Bödabaden Square Dance Resort (numera Dansglädjen) på Öland. De var också ett av paren som var med och ’upptäckte’ squaredansen i Saudiarabien som Ericssonanställda.
Allteftersom åren gått har föreningen utvecklats. Numera är vi ca 40 medlemmar som träffas i Folkets Hus i Gislaved en kväll i veckan för några timmars trevlig samvaro med squaredansen i blickfånget. Några av de ursprungliga medlemmarna finns fortfarande kvar och en av dem är klubbens egen caller Leif ”Snuffe” Ericsson.

Det följande är en del av en text som fanns införd i Square-Info i samband med föreningens 10-års jubileum 1993:

… I början var det delar av den traditionella squaredansen vi höll på med, ända tills Janne och Kerstin åkte upp till Stockholm och gjorde stora ögon. Hjälp fick vi sedan från Jönköping och Tidaholm, vilka hade dansat litet mer än vi. Naturligtvis dansade vi efter band i flera år tills vi började instruera själva. Den första festivalen föreningen åkte på var Örebros påskfestival 1983 med Harold ”Wheel & Deal” Graham. Jisses vad vi sprang och ibland rätt, fast vi var ganska yra och möra framåt kvällen. Men skoj, det hade vi.
Det var då vi fick hör talas om Inger och Gösta och deras Lofsdalenveckor som några av oss deltog i både 1983 och 1984. Vilka minnen. Robban började calla och den lilla fjällymmeln Richard saboterade hans flickäventyr nere hos ICA-Frank. Kvällar med kaffe och glass och en tur upp till Hovärkens topp. Var finns ni som var med då? Dansar ni fortfarande?
Vid vår första graduering den 3 december 1983 hade vi hjälp av Jussi Heine från Uppsala samt Haroon Grefvenberg från Eskilstuna. Inbjudna gäster kom från när och fjärran. Hej till er alla!
Torsdagen den 15 mars 1984 fick vi ett telefonsamtal från Malmö vid middagstid. Kunde vi medverka vid en countrykväll på Amiralen med Wendel Atkins senare på kvällen? På telefonen – åtta Ja – och iväg 50 mil tur och retur.
Robert, Ingvar och Jack gästade oss som första caller på en festival 1984 och året därpå var även Stefan med. Ack ja, mycket har passerat revy för klubben sedan 1983, men allt det kan vi inte skriva om här.

 

Om vår logo

Finnveden Square Dancers Logo
I centrum på badgen finns två av initiativtagarna: Jan Svensson och Kerstin Andersson. Klubbnamnet är inskrivet i ett vattenhjul. Hjulet återfinns även i Gnosjös kommunvapen, där det symboliserar den vattenkraft som användes till att driva de hundratals tråddragerier som varit ursprunget till många av dagens företag i Gnosjötrakten.
Vattenhjulet kan även symbolisera squaredanscall som ’Circle’ eller ’Flutter Wheel’ och de många vägar dansarna tar.
I hörnen finns några lingonkvistar som ytterligare en symbol för Småland. ”På lingonröda tuvor…”

Finnveden

Finnveden är den västligaste delen av Småland och består av de tre häraderna Västbo, Östbo och Sunnerbo (det vill säga väster, öster och söder om sjön Bolmen).
Inte att förväxla med Tiveden, som ligger mellan Vänern och Vättern och är gränsskogen mellan Västergötland och Närke, även gräns mellan Götaland och Svealand.

High Chaparraldansen

High Chaparraldansen badgeVarje år under tiden 1996-2014 har Finnveden Square Dancers hållit dans i westernstaden High Chaparral. Vanligtvis lockades 100-150 dansare från när och fjärran till en trivsam festival i passande miljö.

Callers

Förutom vår eldsjäl ”Snuffe” som är med varje år, samt en del gästcallers, så har följande varit callers på High Chaparral:Snuffe_polaroid

 • 2014 – Barry Sjolin, Stefan SidholmBarry_polaroidStefanPolaroid
 • 2013 – Jerry JestinJerry_Jestin_HC12_polaroid
 • 2012 – Johnny PrestonJPreston_polaroid
 • 2011 – Thorsten GeppertThorstenGeppert_polaroid
 • 2010 – Jerry JestinJerry_Jestin_polaroid
 • 2009 – James Wyatt
 • 2008 – Robert Milestad
 • 2007 – Tomas Hedberg
 • 2006 – Bengt ”Bula” Ericsson, Svante Jordeskog
 • 2005 – Christer Bern
 • 2004 – Sören Christensen, Carsten Nielsen
 • 2003 – James Wyatt
 • 2002 – Mathias Alfredsson, Henrik ”Hedda” Nilsson
 • 2001 – Ingvar Pettersson, Mathias Alfredsson
 • 2000 – Richard Björk, Tomas Hedberg
 • 1999 – Stefan Sidholm, Ingvar Pettersson, Jack Borgström, Robert Björk
 • 1998 – Sören Christensen, Carsten Nielsen
 • 1997 – Stefan Sidholm, Bo Wallin
 • 1996 – Anne Rodosi, Anders Blom, Anders Blomvik, Bengt ”Bula” Ericsson, Leif ”Snuffe” Ericsson, Roger Johansson, Thomas Fingalsson, Pär Lundborg